Ontdek wat te doen in Oudeschild | Texel Cruiser
25 maart 2023 
2 min. leestijd

Ontdek wat te doen in Oudeschild | Texel Cruiser

Wat te doen in Oudeschild: de 10 beste Texel tips

Oudeschild is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord Holland. Het dorp heeft circa 1200 inwoners en ligt aan de oostkant van Texel. In de haven van Oudeschild komen vrijdag de vissers terug na een week op zee. Er zijn naast viswinkels, ook diverse restaurants en ook flink wat activiteiten die je niet mag missen.

Historie

De historie van Oudeschild gaat terug tot in de 17e eeuw. In het begin van deze eeuw is het vissersdorpje Oudeschild ontstaan. In de tijd van de VOC kende het dorp een rijke historie, de schepen zorgden voor handel en de handel zorgde op zijn beurt voor welvaart. Het water uit de Wezenputten onder aan de Hogeberg was erg populair om het hoge gehalte ijzer en lange houdbaarheid. Via kleine bootjes werden er vaten naar de wachtende schepen vervoerd. 

Beleving

De haven in Oudeschild is altijd levendig. Er wordt van alles gedaan. Zo is er beroepsvisserij, beroepsvaart en pleziervaart, met ieder hun eigen deel in de haven. De haven is een leuke plek om te bezoeken en biedt verschillende rondvaarten om bijvoorbeeld zeehonden te spotten of actief garnalen te vissen. De viskotters komen op vrijdag en zaterdag binnen en zijn geliefd bij het publiek. In het dorp zijn verschillende restaurants en faciliteiten die ieder plezier bieden.

Ontdek Oudeschild

1) Bruuzer powerboat op de Waddenzee. Maak een vaartocht op de Bruuzer en ontdek het prachtige Wad. Ervaar de woeste golven, zout op de wangen en de harde wind met een hoge kans op het spotten van zeehonden. 

2) Museum Kaap Skil. Bezoek dit unieke museum vol verhalen en avonturen over het leven op zee. 

3) Garnalenvissen en zeehonden kijken met de TX 10 / TX 20. Neem deel aan deze activiteit en ervaar hoe het is om garnalen te vissen. Met een beetje geluk zie je ook nog zeehonden onderweg! 

4) Texels bierbrouwerij. Ontdek tijdens een rondleiding bij de Texelse brouwerij welke bieren er nog meer gebrouwen worden op Texel 

5) Fort de Schans uit 1974. Bezoek het stervormige fort even ten zuiden van Oudeschild. Het fort werd in 1574 gebouw door Willem van Oranje om de schepen te controleren die het Marsdiep in voeren. In de Gouden Eeuw werd Fort de Schans ook gebruikt als gevangenis en rechtbank voor muiterij op schepen.

6) Voedselbos Texel. Tussen Den Burg en Oudeschild vind je het voedselbos. Je mag rondlopen in de tuin en kunt de net geoogste producten proeven en kopen in de boerderijwinkel met terras.

7) Ga mee op Waddencruise met de TX44 langs de zeehonden en de marinehaven. Maak een rondvaart over de Waddenzee langs het onbewoonde eiland Razende Bol, waar je altijd zeehonden kunt spotten. Tijdens de rondvaart kom je ook in de marinehaven van Den Helder. 

8) De molen van Oudeschild. Bezoek de oude molen 'de Traanroeier' van Oudeschild uit 1727 achter de dijk en direct naast het museum Kaap Skil. 

9) De Hoge Berg. Ontdek het natuurgebied de Hoge Berg, het oudste en hoogste gedeelte van Texel, dat zo'n 15 meter boven zeeniveau ligt. 

10) Zeemanskerk van Oudeschild.  Bezoek de kerk met drie bijzondere kroonluchters in bezit, geschonken door de bekende admiraal Cornelis Tromp en Michiel de Ruyter. Het kerkje heeft zijn naam te danken aan het groot aantal zeelieden dat de kerk bezocht.

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild
Reactie plaatsen
fareharbor.com/help/website/resources/lightframe-api/ -->