De 5 mooiste fietsroutes van Texel
05 augustus 2022 
3 min. leestijd

De 5 mooiste fietsroutes van Texel

De 5 mooiste fietsroutes van Texel

Het grootste Waddeneiland van Nederland, Texel, is eigenlijk het mooist te ontdekken met een fiets. Wij bieden daarom ook die fantastisch gave én stoere elektrische fatbikes aan. Eigenlijk zijn alle fietspaden en landweggetjes op Texel heerlijk om te fietsen, te relaxen en te genieten. Maar we geven je wat persoonlijke Texel tips voor de fietsroutes die net even wat extra zijn:

Het recent opnieuw ingerichte Waalenburg is een waar vogelparadijs. Onder andere de grutto, de kievit, tureluur en leeuwerik en natuurlijk de lepelaar. Het nieuwe fietspad door Waalenburg leidt naar de Ruijgedijk bij De Koog en buigt af naar een uitkijkpunt en richting Natuurcentrum De Marel van Natuurmonumenten. Breng er een bezoek en je komt er van alles te weten over de polder Waalenburg, de kinderen kunnen zich uitleven in de speelnatuur van OERRR.

Tussen de veerhaven bij 't Horntje en het vissersdorp Oudeschild ligt een nieuw natuurgebied, de PH-zanddijk. Bij de laatste dijkverzwaring is gekozen voor een buitendijkse versterking in de vorm van een nieuw duingebied. Deze 'nieuwe' duinen kun je nu per fiets verkennen. Onderweg vlakbij het strand Ceres vind je ook een prachtig uitkijkpunt, hier kun je het hele gebied overzien van de veerhaven tot aan Oudeschild en verder.

Echt, dichterbij de Waddenzee kun je niet fietsen! Je kunt vanaf de Veerhaven tot aan de Vuurtoren fietsen achter de dijk (aan de Waddenzee kant) en uiteraard visa versa. Een bijzonder gebied met een groot contrast tussen eb en vloed. Niets voor niets is dit gebied bekroond met het UNESCO Werelderfgoed. 


Een van de plekken waar je langs fietst bij het fietsen achter de Waddenzee dijk is de het poldertje Zandkes vlakbij het gemaal Dijkmanshuizen. Eigenlijk fiets je hier tussen de oude Waddendijk en de nieuwe dijk op Deltahoogte, je ziet hier duidelijk dat de oude dijk een stuk minder hoog en breed is dan de huidige zeedijk die de hoogte van zeespiegelstijging moet kunnen weerstaan. Een prachtige plek om vogels te kijken.

Het fietspad dat De Koog en De Cocksdorp verbind dwars door en langs de Eijerlandse duinen (zanddijk) bestaat al heel erg lang, in 2021 heeft de gebiedseigenaar het fietspad geheel vernieuwd én verbreed. Tussen het gebied de Slufter en de Muy is doorgaand verkeer met de auto nu niet meer toegestaan en daarom bij uitstek geschikt voor fietsen.


Op Texel ligt een groot fietsroutenetwerk met fietsknooppunten. Hiermee kun je zelf je route en lengte bepalen en kom je langs de mooiste plekjes. Het fietsnetwerk is zo'n 170 kilometer lang en telt 57 fietsknooppunten. Onderweg vindt je op de routes diverse informatie panelen met nummers van de fietsknooppunten en de afstanden tussen de knooppunten.


Kom eens zo'n supergave elektrische fatbike bij ons Fatbike huren, je kunt hier overal mee rijden op alle (fiets) paden die Texel kent. Wil je iets avontuurlijks boek dan extra een Texelrally of een Escape tour Texel erbij en ga samen lekker puzzelend aan de slag. Veel plezier!

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild
Reactie plaatsen