De 5 mooiste fietsroutes van Texel
14 april 2023 
2 min. leestijd

De 5 mooiste fietsroutes van Texel

De 5 mooiste fietsroutes van Texel

Het grootste Waddeneiland van Nederland, Texel, is het mooist te ontdekken met de fiets. Met onze elektrische fatbikes maak je het fietsen nog leuker en avontuurlijker. Alle fietspaden en landweggetjes op Texel zijn heerlijk om te fietsen en van de natuur te genieten, maar we geven je graag onze persoonlijke top 5 fietsroutes op Texel:

1) Fietsroute Waalenburg

Het onlangs heringerichte Waalenburg is een waar vogelparadijs. Je vindt hier onder andere de grutto, de kievit, tureluur en leeuwerik en natuurlijk de lepelaar. Het nieuwe fietspad door Waalenburg leidt naar de Ruijgedijk bij De Koog en buigt af naar een uitkijkpunt en richting Natuurcentrum De Marel van Natuurmonumenten. Breng er een bezoek en leer alles over de polder Waalenburg, terwijl de kinderen zich uitleven in de speelnatuur van OERRR.

2) Fietspad Prins Hendrik Zanddijk

Tussen de veerhaven bij 't Horntje en het vissersdorp Oudeschild ligt een nieuw natuurgebied, de PH-zanddijk. Bij de laatste dijkverzwaring is gekozen voor een buitendijkse versterking in de vorm van een nieuw duingebied. Deze 'nieuwe' duinen kun je nu per fiets verkennen. Onderweg vlakbij het strand Ceres vind je ook een prachtig uitkijkpunt, hier kun je het hele gebied overzien van de veerhaven tot aan Oudeschild en verder.

3) Fietsen achter de Waddenzee dijk

Dichterbij de Waddenzee kun je niet fietsen! Je kunt vanaf de Veerhaven tot aan de Vuurtoren fietsen achter de dijk (aan de Waddenzee kant) en uiteraard visa versa. Een bijzonder gebied met een groot contrast tussen eb en vloed. Niets voor niets is dit gebied bekroond met het UNESCO Werelderfgoed.


4) Polder(tje) Zandkes

Een van de plekken waar je langs fietst tijdens het fietsen achter de Waddenzee dijk is het poldertje Zandkes, vlakbij het gemaal Dijkmanshuizen. Hier fiets je eigenlijk tussen de oude Waddendijk en de nieuwe dijk op Deltahoogte. Je ziet hier duidelijk dat de oude dijk een stuk minder hoog en breed is dan de huidige zeedijk, die de hoogte van zeespiegelstijging moet kunnen weerstaan. Een prachtige plek om vogels te kijken.

5) Fietsen door de Eijerlandse duinen

Het fietspad dat De Koog en De Cocksdorp met elkaar verbindt, dwars door en langs de Eijerlandse duinen (zanddijk), bestaat al heel lang. In 2021 heeft de gebiedseigenaar het fietspad echter geheel vernieuwd én verbreed. Tussen het gebied de Slufter en de Muy is doorgaand verkeer met de auto nu niet meer toegestaan en daarom is het bij uitstek geschikt om te fietsen.


Fietsknooppunten op Texel

Texel heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk met fietsknooppunten. Hiermee kun je jouw eigen route en afstand bepalen en genieten van de mooiste plekjes. Het fietsnetwerk is ongeveer 170 kilometer lang en heeft 57 fietsknooppunten. Onderweg zijn er informatiepanelen met nummers van de fietsknooppunten en de afstanden tussen de knooppunten.Fatbike verhuur op Texel

Huur een supergave elektrische Fatbike bij ons en ontdek Texel op een unieke manier. Je kunt overal fietsen, op alle (fiets)paden die Texel te bieden heeft. Wil je iets avontuurlijks? Boek dan een Texelrally of een Escape Tour Texel en ga samen op een puzzeltocht. Veel plezier!

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild
Reactie plaatsen
fareharbor.com/help/website/resources/lightframe-api/ -->