Weten waar de stroom vandaan komt voor de scooters
27 april 2022 
1 min. leestijd

Weten waar de stroom vandaan komt voor de scooters

  Echt duurzame stroom of niet?

  Weten waar je stroom vandaan komt voor de scooters van Texel Cruiser

  Wanneer je bij Texel Cruiser een elektrische scooter, fatbike, puch of Cafe Cruiser komt huren dan wordt de accu geladen met groene energie van TexelEnergie. Maar je wilt wel weten wanneer de accu geladen is met groene energie dat deze energie ook daadwerkelijk op een duurzame 'groene' manier wordt opgewekt. Ieder jaar stellen alle energieleveranciers daarom een Stroometiket samen.

  Het Stroometiket geeft inzicht in de herkomst van de gebruikte stroom voor het laden van jouw elektrische scooter, fatbike, puch of Cafe Cruiser. Je ziet op het etiket welke energiebronnen zijn ingezet. Waar deze energie wordt opgewekt en wat de milieuaspecten hiervan zijn.

  Elk jaar dient elke leverancier het Stroometiket voor 1 mei te publiceren, vaak krijgen je die thuis bij je jaar afrekening. Met het Stroometiket kun je de duurzaamheid van verschillende leveranciers vergelijken.

  Check of je het juiste Stroometiket gebruikt

  Bij de meeste energieleveranciers verschilt de samenstelling van stroom die bedoeld is de consumentenmarkt van de stroom voor de zakelijke markt. Het is dus zaak goed op te letten welk Stroometiket van toepassing is.

  Het Stroometiket wordt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gecontroleerd. Dat wordt onder andere gedaan met behulp van een Garantie van Oorsprong (GvO). Een GvO is het bewijs dat de geleverde elektriciteit ook echt op een duurzame manier wordt opgewekt.

  Voor iedere megawattuur (MWh) aan duurzaam opgewekte elektriciteit wordt er een GvO aangemaakt. De gegevens op het Stroometiket moeten dus overeen komen met de GvO's van de leverancier.

  Sinds 2021 maken wij gebruik van energie van TexelEnergie, een coöperatie verenigd in OM nieuwe energie.

  Het Stroometiket van Texel Cruiser voor 2021

  texel cruiser stroometiket


  Over de schrijver
  Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild
  Reactie plaatsen