Informatie over de E-scooter Lithium accu's

LITHIUM ACCU’S - WERKING, OPLADEN EN ONDERHOUD

Een lithium-ion accu (li-ion accu) is oplaadbaar en daarom geschikt voor gebruik in elektrische voertuigen.

De Texel Cruiser scooters zijn uitgerust met een uitneembare lithium accu. Volledig opgeladen heeft deze een bereik van 40 - 60 km. Onderhoud is belangrijk: dit verlengt de levensduur van de accu.

WERKING VAN DE LITHIUM-ION ACCU

Een lithium accu is niet hetzelfde als een lithium batterij, die heel andere eigenschappen heeft. Afhankelijk van het model is de Texel Cruiser elektrische scooter uitgerust met een 20 Ah - 60 volt of 32 Ah - 60 volt accu.

Waarom een lithium-ion accu? Vanwege de hoge energiedichtheid. Hierdoor heeft de motor van de e-scooter voldoende vermogen zonder dat de accu te snel leegloopt. Dit soort accu's heeft ook nog eens een lange levensduur. Deze langere levensduur wordt vooral bereikt door het gedeeltelijk ontladen in plaats van volledig ontladen. Aangezien je met een elektrische scooter altijd opnieuw oplaadt, is de accu continu gedeeltelijk ontladen. Dit komt de levensduur echt ten goede. Tussen de 20% en 80% acculading heeft de accu een optimaal bereik.

ONDERHOUD VAN DE LITHIUM-ION ACCU

Het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de lithium-ion accu. Hij vraagt geen speciaal onderhoud, regelmatig opladen is meer dan voldoende. De accu kent een geringe zelfontlading en zal hierdoor langer gebruik kunnen maken van zijn capaciteit. Wanneer de accu ouder wordt, verliest deze wel aan capaciteit. Dit bedraagt ongeveer 20% per jaar (bij een temperatuur tussen 22° en 26° C). Bij hogere temperaturen verliest de accu wat sneller zijn capaciteit.

Wees voorzichtig met diepteontlading, dit kan de accu beschadigen. We spreken van diepteontlading wanneer er minder dan 5% resterende capaciteit aanwezig is.

OPLADEN VAN DE LI-ION ACCU
Deze accu heeft geen geheugeneffect. Dit betekent dat het niet nodig is om na het opladen de accu direct van de lader te ontkoppelen. De temperatuur speelt wel een rol. De cellen in de accu hebben een ideale temperatuur onder de 25° C. bij een hogere temperatuur neemt zoals eerder gezegd de capaciteit sneller af. Door oververhitting kan de accu zelfs beschadigen of ontploffen. Gelukkig komt zelden voor, maar dit is wel iets om rekening mee te houden. Deze hogere temperatuur moet dus tijdens het opladen worden vermeden. In andere situaties is een hogere temperatuur niet gevaarlijk maar zorgt wel voor een sneller capaciteitsverlies. Om de levensduur te verlengen is het belangrijk om op te laden met netvoeding (geen snel lader).

HOE LANG GAAT DE ACCU MEE?
Hoe lang een lithium-ion-accu meegaat is vooral afhankelijk van de omgevingstemperatuur (bewaartemperatuur). Daarnaast is het belangrijk om niet geheel te op- of ontladen.

Het Franse energie Instituut CEA stelt de levensduur van accu's in elektrische voertuigen op 3 tot 5 jaar (900 ladingen). We kunnen stellen dat dit ook voor accu’s in elektrische scooters geldt. Een hoge omgevingstemperatuur, hard remmen en optrekken maar ook snel laden zorgt voor minder goede prestaties.

Verleng de levensduur van de accu:

  • Houd de accu capaciteit tussen de 30 en 80 %
  • Gebruik geen snel lader
  • Bij lage temperaturen neemt de capaciteit af
  • De accu nooit leeg bewaren
  • Zorg voor een koele omgevingstemperatuur 
  •  Rijd zuinig (vermijd overmatig hard remmen en snel optrekken)