RDW Erkenning

handelaarskentekenrdw erkenning voor e-choppervoertuigen op naam zetten

Elektrische scooters en e-choppers zijn uitstekende vervoersmiddelen met veel voordelen ten opzichte van andere oplossingen zoals auto's, openbaar vervoer of fietsen en bieden een milieuvriendelijke oplossing voor korte tot middellange afstanden.


Maar hoe kies je het juiste model voor jouw doel? Er zijn verschillende modellen en merken elektrische scooters en e-choppers. Elke e-scooter heeft verschillende kenmerken en samen met prestaties en veiligheid zijn er veel dingen waar je op moet letten wanneer je besluit een elektrische scooter of e-chopper te kopen.


Waar te kopen?

Een elektrische scooter kun je het best aanschaffen bij een partij die RDW erkend is. Een RDW-erkenning geeft aan dat de betreffende partij voldoet aan de wet- en regelgeving in Nederland op het gebied van voertuigen. Daarnaast is het verstandig om een elektrisch voertuig aan te schaffen bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in E-mobility. In veel gevallen worden elektrische voertuigen verkocht als bijproduct. Bedrijven waarvan de core-business E-mobility is, zijn over het algemeen de meest betrouwbare optie.


Kwaliteit

Als je zo lang mogelijk wilt genieten van je elektrische scooter moet je de kwaliteit van de materialen van de scooter bekijken. Het mooiste ontwerp is niet altijd de beste scooter. Een belangrijk onderdeel is de batterij. Vraag altijd naar de kwaliteit van de batterij en zorg dat deze volgens de Europese maatstaven is.

Veiligheid

Je scooter moet 2 remmen hebben. Veel scooters hebben maar 1 elektrische rem, wat extreem gevaarlijk kan zijn als de batterij bijna leeg is terwijl je rijdt. Stel je voor dat je op volle snelheid rijdt en de elektronische rem faalt! Zorg ervoor dat je scooter ten minste één handmatige rem heeft, ofwel aan de voorkant = gripbreuk of aan de achterkant = wrijvingsonderbreking.

Een ander belangrijk veiligheidskenmerk zijn luchtbanden: plastic banden zijn niet veilig! Veel modellen van elektrische scooters hebben massieve kunststof wielen, die geen goede grip op de weg bieden en vooral bij het rijden op een glad of nat wegdek bestaat een groot risico op slippen. Pneumatische rubberbanden helpen niet alleen om een veiliger rit te creëren, ze bieden ook meer comfort dankzij een hogere schokabsorptie. Ook kleinere banden hebben minder schokabsorptie dan grotere banden.


Prestatie

Er zijn twee factoren die de prestaties van een elektrische scooter bepalen: de motor en de batterij. Het vermogen van de motor wordt gemeten in watt (W). Hoe groter het motorvermogen, des te beter zijn de prestaties van de scooter. De batterij heeft twee variabelen: de hoeveelheid elektrische stroom, gemeten in volt (V) en de sterkte van de elektrische stroom gemeten in ampère (A). Dienovereenkomstig gaat de scooter langere afstanden af als hij een hogere spanning heeft.

Gewicht

Afhankelijk van wat u met uw scooter wilt gebruiken, moet u compromissen sluiten: hoe lichter de scooter, hoe minder krachtig deze is. Met een grote motor en batterij kun je langere afstanden afleggen, maar onvermijdelijk maken ze de scooter zwaarder.

Je moet dus bedenken hoe u de scooter gaat gebruiken om de juiste beslissing te nemen. Gebruik je het alleen voor de laatste paar honderd meter naar het kantoor of rijd je er langere afstanden mee? Vuistregel: alles onder de 12-15kg is nog steeds vrij draagbaar om te dragen. Als u van plan bent om langere afstanden te rijden en van een hogere snelheid te genieten, zult u het beter doen met een zwaardere maar krachtigere optie.

Garantie

Ten slotte, als je er zeker van wilt zijn dat u een product van hoge kwaliteit koopt, moet je zeker een merk kiezen dat ten minste 1 jaar garantie op hun producten biedt. Op deze manier ben je gedekt voor het geval er problemen zijn met de accu of motor, evenals met het hoofdgedeelte van uw scooter.

Wij hopen dat dit jou helpt bij het nemen van de juiste beslissing bij het kopen van een scooter. Als er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op! We helpen jou graag verder!