route over de hogeberg van texel

E-scooter routes over Texel

Speciaal voor jou de leukste routes over Texel

Texel is bij uitstek het eiland waar je kunt genieten van de natuur, de Texelse cultuur en allerlei leuke dorpen. Met de e-scooter mag je op de fietspaden rijden en daarmee kom je (bijna) overal. 

Om alvast wat inspiratie te krijgen voor een leuke route hebben we wat routes voor je op een rijtje gezet waarbij je een goede indruk krijgt van de schoonheid van het eiland.

kerk van oudeschild texel

Knooppunt route VOC
Oudeschild - Den Burg

Texel, het eiland waar je de wind altijd wel door je haren kunt laten wapperen. Deze fietsroute leidt je langs de dijk aan de waddenkant. Maar je kunt er ook voor kiezen om aan de zeekant te fietsen en te genieten van het uitzicht op het water. De schapen op de dijk geven alsnog het ultieme Texel gevoel.


Oudeschild is een dorpje met een haven. Vroeger was de haven van grote betekenis omdat er veel VOC-Schepen vandaan vertrokken. Den Burg heeft een prachtige oude binnenstad en een hele gezellige sfeer. Geniet van het echte ouderwetse eilandgevoel.


  • Circa 22-23 kilometer
  • Historisch en landelijke route
vogels kijken op texel

Vogel route over Texel

Texel wordt door heel veel vogelsoorten gebruikt als tussenstop of broedgebied. Niet alleen omdat vogels graag de kustlijn volgen, maar er is volop voedsel te vinden in het Waddengebied. 

Ook het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals de vos zorgen ervoor dat Texel een favoriet gebied is voor de vele vogels. Het is dan ook niet gek dat er hier heel veel mogelijkheden zijn om de vogels te bestuderen, en als je er meer over wilt weten kun je natuurlijk een bezoek brengen aan Ecomare. 

In deze route hebben we drie van die vogel uitkijkpunten opgenomen.

  • Circa 25-26 kilometer
  • Landelijke route langs vogel uitkijkpunten 
schapen op texel

Texel route

Texel is 'Nederland in het klein', vrijwel alle Nederlandse landschappen komen hier voor: duinen, bos, heide, polders, strand, wad en heuvelachtig terrein. Texel is bijzonder rijk aan dier- en plantensoorten. Zo is het eiland een van de plaatsen op de wereld waar de meeste vogelsoorten voorkomen, en bloeien zelfs in de wegbermen orchideeën. 

De Hoge Berg, tussen Den Burg en Oudeschild, is ontstaan in de IJstijd. Een gletsjer liet hier toen massa's grond en zwerfkeien achter. Het hoogste punt ligt 15,3 meter boven NAP. Het typisch Texelse landschap met tuinwallen en schapenboeten is in het Hoge-Berggebied het best bewaard gebleven. Tuinwallen komen alleen op Texel voor. Ze zijn gemaakt van graszoden en dienen als perceel afscheiding. De tuinwallen werden aangelegd omdat het in het Hoge-Berggebied niet mogelijk is sloten te graven; die zouden door de glooiing van het terrein droog komen te staan. Bovendien was er op het, in vroegere eeuwen boomarme eiland geen hout beschikbaar voor hekken. De tuinwallen vormen een bijzonder leefgebied waar een groot aantal beschermde planten- en diersoorten zich thuis voelt.

Het 'oude land van Texel' is het deel waar de meeste schapen worden gehouden. In het voorjaar zorgen de tienduizenden lammetjes in de weiden voor het ultieme voorjaarsgevoel. Op Texel wonen meer schapen dan mensen.

  • Circa 25-6 kilometer
  • Landelijke route langs historische punten 

Extra leuk om te doen; de Texel Rally

Wil je wat van het eiland Texel zien, maar ook een beetje competitie erin tussen de groepjes (vanaf 4 personen)? Dan is wellicht onze Texel rally een leuke aanvulling. Je gaat op stap met een opdrachtenboek met ludieke Texelse opdrachten waarin je uiteraard strijd voor de eeuwige roem maar ook voor de hoofdprijs natuurlijk!